IMG_7112

Windpark Westermeerwind is een windpark voor en door de polder. Nog voor de officiële opening nodigden we bewoners uit de Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland uit. Bewoners konden een gratis vaartocht maken, Informatiecentrum 11Beaufort gratis bezoeken en Windpark Westermeerwind beleven op de interessante markt langs de Westermeerdijk.

Ruim 500 bewoners zagen Windpark Westermeerwind vanaf het water

20160618-_CA26322Bewoners konden zich inschrijven voor een vaartocht met De Zuiderzee vanaf Urk. De 3 vaartochten met 175 deelnemers per tocht waren binnen 3 weken volledig volgeboekt.

Tijdens de 1,5 uur durende vaartocht konden bewoners een film over de ontwikkeling en bouw van het windpark zien. Ook kon men in gesprek gaan met medewerkers van Westermeerwind.

Open huis bij Informatiecentrum IIBeaufort

20160618-_CA26452Informatiecentrum 11Beaufort is het experience centrum van Windpark Noordoostpolder, waar Westermeerwind een onderdeel van is. Namens Westermeerwind was het ook hier open huis. Ook hier bleek ruime belangstelling voor windenergie in het algemeen en voor Windpark Noordoostpolder. Groot en klein waarderen het zelf opwekken van energie en het ervaren van de verschillende windkrachten.

Anne de Groot, directeur Westermeerwind: “Wat goed om te zien dat er zoveel belangstelling is voor het windpark. Wij hechten er grote waarde aan om onze omgeving te betrekken bij het windpark met bijvoorbeeld een open dag zoals vandaag.”

Veel bezoek aan de Westermeerdijk naast Windpark WestermeerwindIMG_7115

Zo’n 300 bezoekers hebben met eigen ogen kunnen zien en horen hoe je IJsselmeerwind omzet in stroom en hoe je zo’n windpark in het IJsselmeer eigenlijk bouwt. Ook kreeg men inzicht in het onderhoud en beheer van het windpark, doordat men een kijkje kreeg achter de schermen en online per turbine kon zien hoe deze het doet. Medewerkers van Siemens en Westermeerwind vertelden enthousiast over hun bijzondere werk. Ook voor kinderen was er genoeg te doen, zowel leerzaam (windquiz) als leuk (vliegers maken en uitproberen, rotor werpen over torens in het water, puzzels maken, springkussen etc.).

* Demonstratie van KNRM Urk en Lemmer

IMG_7095Onder ruime belangstelling vanaf de Westermeerdijk heeft KNRM Urk en Lemmer een gezamenlijke demonstratie van hun werk gehouden. Naast een show van de vaartuigen is er ook een reddingsactie geweest.

Leden van de KNRM oefenden een man-overboord-scenario, waarbij ook het reddingsvlot en noodvuurwerk is ingezet. Indrukwekkend om te zien vanaf de Westermeerdijk. Daarna zwommen een aantal de KNRM-leden in waterdichte pakken naar de Westermeerdijk om daar aan de aanwezige bezoekers uitleg te geven over hun werk.

* Urk koploper bij Prijsuitreiking Tekenwedstrijd ‘Windkracht & Water’

20160618-_CA26683De 10 winnaars van de tekenwedstrijd hebben vandaag hun prijzen in ontvangst genomen uit handen van Wethouder Poppe. Alle 65 inzendingen zijn vandaag getoond.
Urk is koploper onder de prijswinnaars, 4 van de 10 winnaars komen uit Urk. De Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool uit Urk kwam met de mooiste inzendingen!
De kinderen van de winnende inzendingen winnen een bouwpakket van een windmolen en mogen begin volgend schooljaar met hun hele klas op excursie naar 11Beaufort, waar ze een les over windenergie krijgen.

 

* Westermeerwind App beschikbaar voor iOs en Android

beeld windapp
Bezoekers aan de Westermeerdijk hebben als eersten de nieuwe Westermeerwind App kunnen downloaden.

Via deze App, die voor iedereen toegankelijk is, krijgen zij inzicht in de productie van het windpark, kunnen ze het park via de webcam bekijken en blijven zij op de hoogte over het windpark.

Bekijk hier een filmpje met de impressie van de Open Dag.