BETROKKEN PARTIJEN

Westermeerwind B.V. is gevestigd in de Noordoostpolder en in 1996 opgericht om op een van de meest windrijke locaties van Nederland Windpark Westermeerwind te ontwikkelen door Tjitte de Groot en Pieter Meulendijks. Westermeerwind B.V. heeft  het volledige projectmanagement van Windpark Westermeerwind sinds 2007 uitbesteed aan Ventolines.

Ventolines is een allround dienstverlener in de dynamische windenergiemarkt. Ventolines levert diensten voor windprojecten in alle stadia: ontwikkeling, financiering & contractering, realisatie en beheer. Van advisering tot compleet projectmanagement, voor kleine tot en met de grootste windprojecten van Nederland. Voor Westermeerwind B.V. was zij eindverantwoordelijk voor de ontwikkeling, contractering en financiering en voerde zij de bouwbegeleiding en de bedrijfsvoering uit. Voor meer informatie: www.ventolines.nl

In de Stichting Koepel Windenergie Noordoostpolder (KWN) zijn de initiatiefnemers van Windpark Noordoostpolder verenigd; Westermeerwind, NOP Agrowind en RWE. In de ontwikkelingsfase van het windpark trad KWN op namens de drie partijen. Vanaf 2012 kreeg het windpark groen licht en pakten de partners meer werkzaamheden op projectniveau op. De Koepel zet zich nog steeds in voor overkoepelende zaken zoals: gezamenlijke vergunningen, maatschappelijke bijdragen en voorlichting. Voor meer informatie www.windparknoordoostpolder.nl

Siemens Wind Power levert de windturbines en bouwt Windpark Westermeerwind op basis van een turn key contract. Dat betekent dat zij verantwoordelijk is voor de bouw en het onderhoud na oplevering gedurende 15 jaar. Als onderaannemers van Siemens werkten o.a. Ballast Nedam, Van Oord en Mammoet aan de fundering en installatie van de windturbines en VBMS (VolkerWessels Boskalis Marine Solutions) aan de kabelwerkzaamheden. Voor meer informatie: siemens.com/windpower »

TenneT zorgde voor de aansluiting van Windpark Noordoostpolder op het hoogspanningsnet. De eerste stroom van Windpark Westermeerwind is begin november 2015 aan het net geleverd.

Eneco neemt gedurende een periode van 15 jaar alle opgewekte windenergie af (144 MegaWatt) van Windpark Westermeerwind. Eneco kan daarmee de Nederlandse Spoorsector voorzien van schone energie. En Westermeerwind verzekert zichzelf daarmee van een duurzame afnemer. De overeenkomst met Westermeerwind is één van de grootste stroomafnamecontracten (ook wel Power Purchase Agreements (PPA’s) genoemd) met een windpark uit de geschiedenis van Eneco.