Windpark Westermeerwind betreurt de door bewoners ervaren hinder van de nachtelijke rode knipperlichten van windturbines in de Noordoostpolder. Hieronder leggen we uit waarom verlichting nodig is en wat we als Windpark Westermeerwind doen om de verlichting minder zichtbaar te laten zijn. Overigens is Windpark Westermeerwind (met 48 turbines in het water) een deel van Windpark Noordoostpolder, dat uit nog eens 38 turbines op land bestaat.

Waarom moeten de turbines van Windpark Westermeerwind verlichting voeren?

Windturbines met een tiphoogte van 150 meter of meer worden voorzien van zogenaamde obstakelmarkering. Dit bestaat uit een wit (bij dag) en rood (bij nacht) knipperlicht. Het doel van dit licht is om piloten alert te maken op de aanwezigheid van de windturbine. Sinds enkele jaren adviseert de overheid toepassing conform de aanbevelingen uit het internationale verdrag ICAO Annex 14 Volume I (Annex 14).

Welke turbines van Windpark Westermeerwind voeren verlichting?
Windpark Westermeerwind is net lager dan 150 m maar staat naast turbines op land die wel hoger zijn dan 150 meter. Om die reden vereist de luchtvaartautoriteit dat de turbines op de hoekpunten en gedeeltelijk aan de buitenzijde zijn voorzien van verlichting.  Van de 48 turbines voeren er 11 overdag witte verlichting, daarnaast zijn 4 turbines uitgerust met rode nachtverlichting. Via dit kaartje kun je zien welke turbines van Windpark Westermeerwind verlichting moeten voeren.

Kan de verlichting niet wat minder?
Zowel omwonenden als eigenaren van windturbines vinden de nachtelijke verlichting bij helder weer te fel. Ook het knipperen wordt als storend ervaren. Gedurende de voorbereidingen voor Windpark Westermeerwind hebben wij ons best gedaan om de verlichting tot een minimum te beperken. 
Samen met de andere windparken van Windpark Noordoostpolder zijn wij in gesprek met de nationale luchtvaartautoriteit (Inspectie van Luchtvaart en Transport) over de mogelijkheden om de zichtbaarheid van de lichten te beperken. Er is regelgeving in voorbereiding om de lichten bij goed zicht te dimmen en zo de overlast voor de omgeving te beperken. Daarnaast hopen we dat de huidige verlichting van Windpark Westermeerwind op termijn vastbrandend i.p.v. knipperend mag zijn. Zodra dit rond is, zal Windpark Westermeerwind dit gaan toepassen.