Emmeloord, 21 juni 2016. Vandaag is Windpark Westermeerwind officieel geopend door Minister Kamp en beide initiatiefnemers van het windpark, Tjitte de Groot en Pieter Meulendijks. De 48 Siemens windturbines van het grootste nearshore windpark van Nederland wekken een hoeveelheid energie op die vergelijkbaar is met het elektriciteitsverbruik van 160.000 huishoudens.

20160621-_CA17201-bewerkt

20160621-_CA17166-bewerkt

De Installatie van 48 windturbines is in een jaar voltooid.
Anne de Groot, directeur Westermeerwind: “Ruim 20 jaar geleden zijn de initiatiefnemers gestart met de ontwikkeling van Westermeerwind. Het geeft dan ook veel voldoening dat het grootste near shore windpark van ons land is gerealiseerd en een forse bijdrage levert aan de opwekking van groene stroom. Mede dankzij de goede samenwerking met zowel Siemens, lokale als landelijke bedrijven en organisaties kon de bouw van het park in een jaar worden voltooid.”

Minister Henk Kamp van Economische Zaken:  “In de transitie naar meer hernieuwbare energie hebben we windparken zoals deze hard nodig. Dankzij de jarenlange inzet van alle betrokken partijen staat er nu een windpark dat met een maximale besparing van 230.000 ton CO2 per jaar een substantiële bijdrage levert aan de doelen van het Energieakkoord. Ook economisch is dit park van belang: er zijn 300 tijdelijke en 30 structurele banen gecreëerd en Nederlandse bedrijven hebben nieuwe kennis en kunde opgedaan die ze internationaal kunnen vermarkten.”

Hoofdaannemer Siemens heeft samen met haar onderaannemers en het projectteam van Westermeerwind in een jaar tijd 31.000 ton aan materiaal geïnstalleerd met 65 schepen en pontons in bijna één miljoen manuren. Verschillende Nederlandse bedrijven speelden een belangrijke rol in dit project, waaronder Van Oord en Mammoet voor logistiek rondom de fundaties en de turbines en VBMS voor de installatie van de elektriciteitskabels tussen de windturbines naar het transformatorstation op het vasteland.

DSC_4352

Langdurige impuls voor werkgelegenheid
De zeer windrijke locatie en de kwaliteit van de gekozen turbines zorgen voor een uitstekende opbrengst. Op dit moment is al zo’n 220 GWh aan groene stroom opgewekt. Siemens gaat het windpark onderhouden voor een periode van minimaal vijftien jaar.Westermeerwind vormt daarmee een langdurige impuls voor de werkgelegenheid”, aldus David Molenaar, directeur Siemens Wind Power. “Niet alleen direct voor de mensen die hier de komende vijftien jaar gaan werken, maar ook indirect voor toeleverende bedrijven”.

Een windpark voor en door de polder: participatie en Westermeerwind App
Initiatiefnemers en locale agrariërs Tjitte de Groot en Pieter Meulendijks: “Voor ons stond het vanaf het begin vast, dat dit windpark een windpark voor en door de polder moet zijn. Daarom wordt het over ongeveer een jaar mogelijk voor bewoners en agrariërs uit de Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland om in te schrijven op aandelen en obligaties”. Ook ondersteunt het windpark locale duurzame initiatieven en organiseert zij educatieprojecten voor basisscholen. Daarnaast is het voor iedereen mogelijk om de productie van Westermeerwind te volgen via de Westermeerwind App, verkrijgbaar voor iOS en Android.

Over Windpark Westermeerwind
Westermeerwind is gebouwd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Het is het grootste nearshore windpark van ons land en bestaat uit 48 windturbines van 3 MW elk – verdeeld over twee rijen langs de Westermeerdijk en een langs de Noordermeerdijk – en een transformatorstation op het land. Zie: westermeerwind.nl Westermeerwind maakt deel uit van Windpark Noordoostpolder met 86 windturbines in het water en op het land, langs de dijken van het IJsselmeer. Zie: www.windparknoordoostpolder.nl Westermeerwind heeft de bouwbegeleiding en de bedrijfsvoering van Windpark Westermeerwind uitbesteed aan Ventolines uit Emmeloord. De stroom wordt via Eneco voor 99% afgenomen door de Nederlandse Spoorwegen, waarmee ruim eenderde van de Nederlandse treinen op stroom van Westermeerwind rijdt.