IMG_3272Inmiddels zijn er al 32 monopiles geproduceerd. Nog 16 te gaan. Een monopile is een 5 meter diameter stalen buispaal van ongeveer 38 meter lang en 244 ton zwaar. Het grootste gedeelte van de monopile (30 meter) wordt straks in de bodem van het IJsselmeer geheid. Vervolgens wordt op deze paal eerst de toren-secties geplaatst en hierna de windturbine.

De monopiles worden voorzien van een gele coatinglaag, zodat het gedeelte van de monopile dat boven het water uitsteekt duidelijk zichtbaar is voor de scheepvaart. Er zijn op dit moment al 24 monopiles gecoat. Het coaten en de opslag van de monopiles vindt plaats in Vlissingen. In februari zullen de eerste monopiles over het water vervoerd worden naar de projectlocatie.

Tussen maart en eind mei zullen de funderingen langs de Westermeer- en Noordermeerdijk in het IJsselmeer geïnstalleerd worden. Hierna wordt gestart met de installatie en bescherming van de elektriciteitskabels, die op de bodem van het IJsselmeer gelegd worden. Vervolgens worden de torensecties en ten slotte de turbines geïnstalleerd. Dit zal het grootste deel van de zomer in beslag nemen. De verwachting is dat de eerste elektriciteit eind juli/begin augustus aan land komt. Vanaf augustus vindt het testen en ingebruikname van de turbines plaats. Het gehele park is naar verwachting medio februari 2016 gereed.