Al ruim 5 jaar ben ik verantwoordelijk voor het asset management bij Ventolines. Ik heb het prima naar mijn zin in dit jonge bedrijf, waar je zelf nog veel invulling kunt geven aan je werk. Samen met mijn collega’s zorgen we voor het beheer van verschillende windparken van onze klanten, waaronder Windpark Westermeerwind. Ik ben al betrokken bij dit windpark vanaf de ontwikkel- en bouwfase, wat grote voordelen heeft voor het efficiënt en slim beheren en optimaliseren van het windpark.

Van servicekant naar eigenaarskant
Bij Vestas Offshore heb ik 5 jaar gewerkt als operations manager van offshore windparken Egmond aan Zee (108MW), Prinses Amalia (120MW) en Blighbank (165MW). Met mijn team van ongeveer 50 medewerkers zorgden we ervoor dat het beheer en onderhoud van de windparken efficiënt en veilig werd uitgevoerd en storingen zo snel mogelijk werden opgelost. De turbines van onze klanten moesten zo optimaal mogelijk draaien. Ik ken de kant van de service provider dus heel goed en spreek hun taal. Deze kennis en ervaring is erg waardevol in mijn huidige functie bij Ventolines, waar ik als asset manager de eigenaren van verschillende windparken vertegenwoordig. Juist met deze specifieke kennis en ervaring is het voor ons mogelijk geworden om op een effectieve manier alle processen van een windpark te optimaliseren. Hierbij staan de belangen van de eigenaar altijd voorop.

blog-tonny-beeld-voor-in-artikelAsset management betrekken bij ontwikkel- en bouwfase windpark
Bij Ventolines word ik als asset manager heel nauw betrokken bij de ontwikkel- en bouwfase van een project, zoals voor Windpark Westermeerwind. Als je tijdens de ontwikkeling en bouwfase al rekening kunt houden met het efficiënt en slim beheren van een windpark, dan heeft dat grote voordelen. Ook ben ik vanaf het begin al betrokken bij de invulling van het onderhoudscontract met Siemens. Hierdoor kon ik in een vroeg stadium essentiële voorwaarden, zoals beschikbaarheid garanties, service scope verplichtingen en eisen omtrent de uitvoering van werkzaamheden, voor de operationele fase van het windpark implementeren. En daarmee kan ik nog beter tegemoet komen aan de belangen van de eigenaar.

Optimalisatie van het windpark en veilig werken
Windpark Westermeerwind is in juni dit jaar opgeleverd. Voor een windpark betekent dat dat het nog maar net uit de bouw komt. Als asset manager is het een grote uitdaging om zeker in het eerste jaar alle processen, zoals bijvoorbeeld de uitvoering van het gepland en niet gepland onderhoud, te optimaliseren en daarmee het windpark zo efficiënt mogelijk duurzame stroom te laten produceren. Dat zie ik als een enorme uitdaging.

Participanten en de WestermeerwindApp
Naast Windpark Westermeerwind houd ik me als asset manager ook bezig met andere windparken die Ventolines onder haar beheer heeft. Zo ook de turbines van de Windcentrale, waar vele Winddelers via een app, heel goed in de gaten houden hoe hun windturbine functioneert. Windpark Westermeerwind gaat in de loop van 2017 obligaties en aandelen uitgeven en heeft sinds juni van dit jaar de WestermeerwindApp gelanceerd. Dit zorgt voor een groep betrokken mensen, die heel goed gaan bijhouden hoe ‘hun’ windpark functioneert. Een extra stimulans en uitdaging om het windpark zo goed mogelijk te laten functioneren en daar duidelijk over te communiceren!

Veiligheid blijft toch echt het belangrijkste
Het goed beheren van een windpark zoals Westermeerwind en zorgen voor een zo hoog mogelijke beschikbaarheid en productie is een mooie uitdaging die ik graag aanneem. Toch blijft het voor mij nog belangrijker dat we met z’n allen veilig werken en aan het einde van de dag ook weer veilig naar huis gaan. Eigenlijk is dat voor mij het kernpunt van goed beheren. Juist in ons dagelijkse werk moeten we ervoor zorgen dat we veiligheid nooit onderschatten, maar altijd alert blijven.

Tonny Kroes
Asset Manager